Afgelopen zaterdagmorgen 28 april vertrok een bus met 48 pelgrims in alle vroegte vanuit Hooglanderveen naar de Noord-Franse stad Tourcoing.

Vandaar vertrokken we met de TGV naar Lourdes, ondanks de stakingen die de SNCF (Franse Spoorwegen) voor deze dag had aangekondigd. Dat betekende dat er ongeveer 850 treinpelgrims even na 17 uur volgens reisschema in Lourdes arriveerden. In de loop van zondag 29 april voegden zich de pelgrims die per zorgbus en vliegtuig naar Lourdes reisden bij ons. In totaal waren we met zo’n 1.200 deelnemers. Deze bedevaart wordt, sinds 2009, voor de vierde keer georganiseerd door het aartsbisdom. De deelnemers, van onze parochie, hebben het samen zeer mooi en goed gehad.

“Als ik in Lourdes ben dan neem ik altijd een bad”

In de TGV spraken we met pastoor Tuan Nguyen en aan hem vroegen we wat hij het indrukwekkenste vond aan deze pelgrimage. “Ik vond het mooiste om te zien hoe mensen voor elkaar opkomen, dat jong en oud, gezond en zieken op deze manier de mogelijkheid hebben gekregen om samen naar Lourdes te gaan. Hiermee werden we in de gelegenheid gesteld om samen het geloof te beleven en ook de gezelligheid met elkaar te hebben. Ik vond het fantastisch.” Pastoor Tuan is ook heel erg trots op de mensen in onze parochie die deze reis hebben voorbereidt. Ook vond hij het bijzonder dat er zoveel deelnemers waren die voor het eerst meegingen. Het mooiste persoonlijke moment van deze pelgrimage was het nemen van het bad. “Als ik in Lourdes ben dan neem ik altijd een bad en dit keer was het voor mij een start van een nieuw begin naar het toegroeien naar de nieuwe parochie in Arnhem.”aldus Tuan.

“Het valt mij op dat elke reis iets anders doet met mij.”
Na deze reactie spraken we met Bernadette Keet. Zij was in deze reis de Hotelleider en ging dit keer voor, als vrijwilliger, voor de 15e keer mee. Aan haar vroegen we hoe zij deze reis heeft beleefd. “Het valt mij op dat elke reis iets anders doet met mij.Vanaf het begin vond ik het echt geweldig de groepssamenstelling /-gevoel, want ik kom uit een ander bisdom en heb daar totaal niets van gemerkt.Dit gaf mij een heel warm gevoel en ik wil iedereen vanaf deze plaats hiervoor bedanken.”, aldus Bernadette. Zoals al geschreven woont Bernadette in een ander bisdom en volgde haar hart en wilde daardoor dit jaar graag weer naar lourdes gaan. Zij heeft toen de VNB gebeld met de vraag of zij als vrijwilligster mee kon gaan met een groepsreis. Zij kwam daardoor terecht bij onze parochie en dit was hartstikke fijn. Samen met Ans Ketting, Corien en Hans Ossendrijver, Henk van Hamersveld en onze pastoor heeft zij deze bedevaart georganiseerd. “Mijn hoogtepunt was dat ik afgelopen vrijdagmiddag, vlak voor het vertrek, met de hele groep naar de mariagrot ben gegaan samen met de parochiekaars naar de lichtbakken ben geweest. Dit gebeurde met de nodige liefde en licht. Ik vond dit prachtig.Tot slot hoop ik dat jullie zo op deze manier met elkaar blijven omgaan, want jullie zijn echt met elkaar verbonden en hou dat vast. Dit is echt belangrijk en ik wens jullie veel liefde en licht toe.”

“Je doet dan ook constant mee en het maakt het indrukwekkend.”
Aan Bertus Traa, die als deelnemer aan deze bedevaart deelnam vroegen we hem hoe hij het allemaal beleefd heeft.”Ik ging dit keer mee, omdat ik erg dankbaar ben van de vorige keer. Ik was toen ziek en het deed mij wel wat. Ik ging mee met veel blijdschap en vind dit een mooie reis.” Bertus vond het ook erg mooi om deel te nemen aan alle diensten en hij kwam daardoor ook in de sfeer. “Je doet dan ook constant mee en het maakt het indrukwekkend.” In deze groepsreis leerde hij ook diverse bekende mensen voor hem beter kennen. Tot slot vragen we hem wat hij vindt als hij reacties krijgt uit zijn omgeving over deze ‘poppenkast’. “Om hierover te oordelen dan moet je er echt naar toe gaan, want het doet echt wel wat als je hier samen bent met vele andere bedevaartgangers die hier zijn. Hoogtepunten heb ik hier niet meegemaakt, want die zijn er continue en dat maakt deze bedevaart bijzonder.”

De internationale Mis in het Pius X au Centre op woensdag 2 mei met als hoofdcelebrant hulpbisschop Herman Woorts.
Op  48:50 minuut kunt u de Nederlandse overweging beluisteren en bekijken van hem.

Foto’s
Onderstaand een foto collage vanaf dag 1 tot en met de dag van het vertrek

Meer over de berichtgevingen van deze reis
Lees hier meer op de pagina van het Aartsbisdom Utrecht.
Lees hier meer op de pagina van Amersfoort.Nieuws.
Lees hier meer op de pagina van de Stad Amersfoort