Joachim Skiba
pastoor

T 035 – 601 13 20 / 06 – 46 93 15 11
E pastoorskiba@marthamaria.nl

profiel: liturgie

‘Klein snufje zout nodig om eten op smaak te brengen’

Voor het delen van eerste indrukken onze parochie vindt Joachim Skiba het nog te vroeg. De nieuwe pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort wil eerst goed kennismaken.

Al drie jaar is hij pastoor in de HH. Martha en Maria-parochie in Soest-Baarn e.o., dus onbekend met de grote buurgemeente Amersfoort is Joachim Skiba (1960) niet. Hij is bovendien gewend aan grote parochies, na eerdere benoemingen in Denekamp, Dedemsvaart, Slagharen, Utrecht en Deventer. De fusieparochies in Nederland zijn wel anders dan zijn eerste post in het Poolse Silezië. ‘Daar was ik pastoor van een parochie met één kerkgebouw en 22.000 gelovigen. Dat geeft natuurlijk een andere dynamiek. Bovendien was zeker in die tijd de rol van de kerk in Polen een andere. De Kerk en de toenmalige paus Johannes Paulus II hadden zich sterk tegen het communisme verzet en kerkgebouwen waren een asielplek voor de vrije meningsuiting’.
De kerk als maatschappelijke factor heeft in Nederland hele andere dimensies. Toch blijft dat één van de aspecten waar onze nieuwe pastoor zich sterk voor wil blijven maken. ‘De boodschap van het Evangelie blijft actueel en relevant voor de hele samenleving, ook al is het een kleinere groep dan vroeger die het uitdraagt. Je hebt maar een klein snufje zout nodig om eten op smaak te brengen. Zo kunnen ook wij blijvend een rol van betekenis hebben.’

Vieringenrooster
De band met de kerk begint voor hem persoonlijk al met zijn naam. ‘Mijn voornaam betekent God zal helpen en achternaam duidt een omgeploegde aarde of een snee brood aan’, legt hij uit op zijn pagina op de Soester parochiewebsite.
Sinds 1 september is pastoor Skiba verantwoordelijk voor de Amersfoortse geloofsgemeenschappen en is hij ook voorzitter van de parochie. Diezelfde functie blijft hij houden in Soest, Soesterberg, Baarn, Eemnes, Maartensdijk en Bilthoven/De Bilt waar de HH. Martha en Mariaparochie negen kerkgebouwen heeft. De pastorale teams van beide parochies zijn samengevoegd, maar er is nadrukkelijk geen sprake van een bestuurlijke fusie. Onze Lieve Vrouw blijft dus gewoon Onze Lieve Vrouw. ‘Alle pastoraal werkers kennen elkaar al en bovendien hebben we de afgelopen tijd een aantal hele nuttige bijeenkomsten gehad om allerlei zaken te bespreken. Een van de meest urgente daarvan was het samenstellen van het vieringenrooster. Dat is een hele uitdaging met 15 locaties en de wens om op alle plekken een viering te houden.’ De samenvoeging van de pastorale teams houdt overigens ook in dat een bekend gezicht ‘terugkeert’, Mauricio Meneses. Hij was hafttime parochievicaris in de HH Martha en Mariaparochie, maar heeft tijdens zijn priesteropleiding stage gelopen in onze parochie. Nu is hij fulltime benoemd voor de beide parochies.

Vruchtbaar samenwerken
Pastoor Skiba benadrukt dat hij op dit moment nog volop aan het kennismaken is. ‘Ik wil eerst weten waar ik over praat, voordat ik met eerste indrukken of plannen kom’, zegt hij. ‘Wel heb ik de indruk dat Onze Lieve Vrouw heel goed op weg is met de integratie van de geloofsgemeenschappen. De administratieve organisatie is op orde, er wordt heel vruchtbaar samengewerkt op allerlei gebied en de taakverdeling qua aandachtsgebied tussen de gemeenschappen is erg mooi. HH Martha en Maria en Onze Lieve Vrouw verschillen wel in een aantal opzichten behoorlijk van elkaar. De een is een echte stadsparochie, de ander kent diverse dorpskernen met allemaal hun eigen achtergrond.’

Op strategische vergezichten van onze nieuwe pastoor moeten we dus nog even wachten, maar met enthousiasme aan de slag gaan, daar is hij voor in: ‘Als kerk hebben we een boodschap die voor iedereen relevant is. Daarbij gaat het mij niet zozeer om het bereiken van hele concrete, zakelijke doelstellingen, maar wel om de manier waarop we als mensen letterlijk samen-leven en het Evangelie in praktijk brengen. Dat is een prachtige uitdaging’.