Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/01/2018
00:00 - 16:30

Locatie
Sint Franciscus Xaveriuskerk

Categorieën


Er zijn kinderen die gevoelig zijn voor het spirituele. Ze stellen diepzinnige vragen, ook over God. Ze hebben een grote verbeeldingskracht en een rijke fantasie waarmee ze hun innerlijke wereld tot uiting brengen. In de spirituele traditie van het christendom beoogt meditatie dat het religieuze – het ‘sprankje van eeuwigheid’- tot ontwaken komt. Deze ervaring staat haaks op onze prestatiegerichte maatschappij waarin kinderen eerder opgeroepen worden ‘hun best te doen’ dan dat ‘het beste’ in hen tevoorschijn geroepen wordt. Hoe kan het ‘sprankje’ in hen tot bloei komen?

Verkennen
Op 20 januari wordt een inspiratiedag ‘mediteren met kinderen’ gehouden. Mediteren met kinderen wordt verkend als een mystagogische weg. Mystagogie heeft van oudsher te maken met vorming en opvoeding. Mystagogie wil inwijden in het geheim. Dit geheim hoeft niet verborgen gehouden te worden, maar wil aan het licht brengen wat in ons leeft en beweegt. Het gaat daarbij om verschillende lagen in ons leven: het geheim van ons bestaan, het geheim van God en het geheim van de kerk als gemeenschap. Aan de hand van deze lagen wordt een weg verkend waarop volwassenen met kinderen kunnen mediteren vanuit de christelijke traditie.

Afwisseling
De inspiratiedag is bedoeld voor predikanten, kerkelijk (pastoraal) werkers, begeleiders van kindernevendienst en kinderactiviteiten, en anderen die met kinderen werken. Ervaring met christelijke meditatie is niet per se nodig, wel interesse daarin en een open en onderzoekende houding. De inspiratiedag heeft een afwisseling van inleiding en uitwisseling, meditatie en stilte, verbeelding en creativiteit, spel en stilte. Het geeft inspiratie, verdieping en reikt concrete oefeningen aan waar je zelf mee aan de slag kunt.

Begeleiders op deze dag zijn Kitty Bouwman, geestelijk begeleider en auteur van ‘Spiritualiteit van je kind, God kan zich wel in duizend stukjes verdelen’ (2007), en Machteld Hoekzema, geestelijk verzorger, meditatiebegeleider en bestuurslid van Vacare.

Praktisch
De inspiratiedag wordt gehouden op zaterdag 20 januari 2018 in de Franciscus Xaveriuskerk, Het Zand 29 in Amersfoort. Ontvangst tussen 10.00 en 10.30 uur. Het programma duurt tot 16.30 uur. Voor drinken wordt gezorgd, zelf graag uw lunch meebrengen. Kosten: € 35,-.
U kunt zich online inschrijven en betalen via:
https://www.protestantsekerk.nl/actueel/agenda/agenda/mediteren-met-kinderen